Selmer B700

Nästa franska trumpet… Eftersom jag verkligen gillar Selmer-trumpeter, så kunde jag inte riktigt låta bli när jag fick chansen att byta in en Selmer B700 med dubbla klockstycken. Och det är banne mig en härlig trumpet, om än lite speciell. Fast vilken trumpet är inte det? B700-trumpeten är från 1977, första året de tillverkades, och jämfört med den ett år äldre Radialen, så har vi betydligt lösare tyglar här i klang och spelkänsla.

Och nu ska jag närma mig en genre jag inte ens snuddat vid tidigare, för det sägs att Phil Driscoll ett tag gärna tutade i en B700. Nu har visserligen Phil Driscoll spelat på hur många olika trumpeter som helst – han är inte ens främmande för att byta trumpet mitt i en låt (japp, kan ses på Youtube) – men trots den brasklappen, så är hans spel ett perfekt exempel på vad man kan tänka sig att en sådan här Selmer B700 passar riktigt bra till. Det är oförskämt lätt att göra sig lustig över Driscoll, med den gamla 80-talsfrisyren och det skatterelaterade fängelsestraffet, men först och främst måste man erkänna att han är en oerhört musikalisk människa, med en fantastisk talang. Två klipp nedan, ett relativt färskt Dylan-cover-jam (wow-känsla på det, fantastisk låt till att börja med!) och ett med lite äldre mer traditionell Driscoll-musik, som jag blir sådär barnsligt glad av att höra. Vill man lyssna på ännu mer Driscoll finns naturligtvis många kraftfulla versioner av You Raise Me Up, Amazing Grace och liknande melodier på Youtube och har man tid, kan man också se hans minikonsert vid minneshögtiden efter Columbinemassakern 1999. Han uppträdde på vicepresident Al Gores initiativ då och det är en gripande ceremoni, med specialskrivna sånger.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s