King Cleveland

Nästa sax… Nej, det är inte någon ny inriktning på gång. Det handlar bara om lite nyfikenhet och välvilja gentemot några bekanta, som eventuellt önskade sig en saxofon. Därför finns det nu också en tenorsax nere i källaren, en gammal King Cleveland från slutet av 50-talet. Den känns precis som man förväntade sig, tänker jag, det vill säga som ett stabilt skolinstrument med lite intressantare klang än en ny motsvarighet, men den är nog också kanske lite svårare att intonera rätt med, åtminstone tills man hittar det där munstycket som passar perfekt.

Väl komna till det vanliga videoklippet måste det väl bli en saxofonist, men som tur är finns det ju ofta trumpetare med någonstans också. Charlie Ventura lirade på en King-tenor med den äran och en snabbsökning ger den här 20-minutersinspelningen med Charlie och hans sextett, innehållande bland andra Buck Clayton. Clayton gillar jag – han har den där självklara framtoningen i sitt spel, som jag själv saknar helt – men det är inte så jag kommer ihåg att man kan lyssna på honom. Han är en av de där som lätt hamnar i någon sorts halvglömska, tyvärr.

Tilläggas kan att Buescher Aristocrat-kornetten är såld.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s