Boosey & Hawkes Emperor

En månad sedan sist och det som dyker upp nu är ännu en trumpet, en brittisk sådan, en Boosey & Hawkes Emperor från 1968. Gamla brittiska trumpeter är trevliga saker, i alla fall om de verkligen är tillverkade i “Good Old England”. De så kallade “Microbor”-ventilerna, som B&H utvecklade, är lätta och vidunderligt smidiga, så det finns verkligen ett mervärde med dessa trumpeter.

Vardagsjobbet har tagit mycket utrymme den senaste tiden, också musikaliskt sett, så istället för trumpetrelaterad musik får jag bjuda på två stillsamma franska sångerskor, som tagit sig in på franska topplistor under hösten. Coeur de Pirate  – Pirathjärta – är artistnamnet för kanadensiska Beatrice Martin, som uttryckligen satsar på att göra låtar i gammal hederlig fransk chanson-stil, men med en något modern touch. Både jag och mina elever uppskattar den första låten här nere: Oublie moi (Glöm mig).

Klippet därunder är en fransk kvinna Héloïse Letissier, som också uppträder under ett artistnamn, Christine and the Queens (där Queens står för några drag queens). Det är inte alltför ofta som populärmusik skapas av människor med grundliga universitetsstudier i musik, men så är det i det här fallet, eftersom Héloïse har lagt några år på L’école normale supérieur de Lyon – ja, jag tycker om högtravande franska – och följaktligen är Christine and the Queens inte ett band utan ett projekt. Låten, som körts under hösten, heter Paradis perdu  (Det förlorade paradiset).

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s