Couturier Conical Bore 1918, 6000 kronor

Det här är en ganska speciell kornett. Jag ska inte orda så mycket om det här, utan klicka på bilden för att komma till själva annonsen med mer information.

Första inspelningen nedan blir den äldsta jag har länkat till. Det tog ju några decennier för fonografen att bli en uppfinning tillgänglig för allmänheten. När det började ske, under 1900-talets första decennium, var Ernest Albert Couturier en firad kornett-virtuos och då finns det förstås några bevarade fonografrullar med hans lyriska spel. Det var innan han började med sin instrument-tillverkning, ty då fick de publika framträdandena stå tillbaka. Det är häftiga maskiner, de gamla fonograferna!’

Klangerna ovan kommer inte från en sådan kornett som jag säljer, utan från en mer normal kornett, en sådan som Couturier spelade på innan han påbörjade sin tillverkning av egna kornetter. Vad var hans motivation? Jo, han ansåg mer normala kornetter vara “inferior” och att kornettisten, som övat så mycket, förtjänade något bättre.

One thought on “Couturier Conical Bore 1918, 6000 kronor

  1. Pingback: Instrument till salu: Den aktuella listan | KRax! begagnade blås

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s