Olds Super 1946 (och en Kleartone USA)

En Super bort en annan in, några få år yngre. Fin, skinande och mycket trevlig att spela på! Med ännu en Olds Super, får jag naturligtvis möjlighet att diskutera ytterligare lite Jonah Jones, som blåste i en Super under större delen av sin karriär.

Vissa beundrade gamla jazzlirare är svåra att hitta på tuben, andra som det inte pratas så mycket om desto enklare. Jonah Jones hör till de senare och anledningen till det är tvådelad, tänker jag. Dels måste man ju kalla hans inspelningar för ganska kommersiella, “easy listening” utan tvekan. Så snygga fraseringar! Men inte direkt utmanande för öronen. Dels har det också att göra med hans ton, som ibland är så tät och härlig och ibland får en att misstänka att han försöker spela luftigt med en rak papperssordin i. Det hade han säkert ibland – han slog ju faktiskt stort med skivan “muted jazz” – men ofta handlar det nog mest om att de snygga effekterna prioriterades framför den symfoniska klangen. Uppenbarligen sålde det, eftersom han fick släppa nya skivor om och om igen, och uppenbarligen finns det fortfarande sådana som gillar den prioriteringen och lägger upp det de har, men man förstår ju också att de som vill ha en modern klang börjar tänka på grodor och helst glömmer vissa av Jonahs låtar.

Men det finns pärlor, där han visar upp både en fantastiskt tät och snygg klang och de fräsiga fraseringarna! Först en fransk inspelning här nedan, tillsammans med tenorsaxofonisten Alix Combelle och hans sextett. SÅ ska en Olds Super trakteras! Sedan hela skivan Reel to Reel tillsammans med Glen Gray och hans orkester. Den ska man inte lyssna på bara för Jonah, utan minst lika mycket för hela Glen Grays trumpetsektion (Al Porcino, Conrad Gozzo, Joe Graves, Manny Klein, Shorty Sherock, Uan Rasey). Oj oj oj!

 

 

Jo, det ligger en till trumpet uppe också. Ärligt talat ganska skruttig, men fortfarande kul att spela på, en Kleartone USA, som i själva verket är en Conn Pan American 66B.

Och ännu mera jo, York Super Custom kornetten såldes häromdagen, men Jupitern ligger fortfarande kvar på ebay.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s