Mahillon 1913, 4 000 kr.

Ett belgiskt flygelhorn råkade det bli strax före jul. Jag är personligen inte så förtjust i att spela på flygelhorn, eftersom jag alltid måste kämpa mot mig själv. Klangen mitt huvud är ute efter gnistrar mer, men det är klart att det ändå är lika roligt att prova och jämföra gamla horn, som gamla trumpeter. De här gamla belgarna är faktiskt lite speciella, mycket granna rör!

Har man ett flygelhorn från ett Benelux-land, så är det väl ändå självklart att musiken som bjuds består av gamle Ack van Rooyen? 86 år blev han på nyårsdagen och som det verkar spelar han för fullt. Med stil. Och humor. Klippet nedan är från en konsert med WDR Big Band Köln i slutet av 2014, tror jag, men han gjorde en konsert med samma storband så sent som i höstas. De har förstås gjort en hel del tillsammans, eftersom Acks bror Jerry ledde WDR Big Band i tio år. Det finns förresten två svenskar med där, Johan Hörlén på altsax och Mattis Cederberg på bastrombon  (och cimbasso!).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s