Mahillon 1913

Ett belgiskt flygelhorn råkade det bli strax före jul. Jag är personligen inte så förtjust i att spela på flygelhorn, eftersom jag alltid måste kämpa mot mig själv. Klangen mitt huvud är ute efter gnistrar mer, men det är klart att det ändå är lika roligt att prova och jämföra gamla horn, som gamla trumpeter. De här gamla belgarna är faktiskt lite speciella, mycket granna rör!

Har man ett flygelhorn från ett Benelux-land, så är det väl ändå självklart att musiken som bjuds består av gamle Ack van Rooyen? 86 år blev han på nyårsdagen och som det verkar spelar han för fullt. Med stil. Och humor. Klippet nedan är från en konsert med WDR Big Band Köln i slutet av 2014, tror jag, men han gjorde en konsert med samma storband så sent som i höstas. De har förstås gjort en hel del tillsammans, eftersom Acks bror Jerry ledde WDR Big Band i tio år. Det finns förresten två svenskar med där, Johan Hörlén på altsax och Mattis Cederberg på bastrombon  (och cimbasso!).

3 thoughts on “Mahillon 1913

  1. Pingback: Instrument till salu – listan | KRax! begagnade blås

  2. Korrosion, tja hela instrumentet har ju en oxiderad yta, men om du menar just “red rot”, dvs. att kopparn dragit och lämnat zinken kvar, så nej, jag ser inga spår.

    Intonation är lite annorlunda, så att säga. När man har vant sig så att man intuitivt intonerar rätt med blås, mun och läppar – som man ju gör med alla blåsinstrument – så intonerar den bra. För mig personligen tror jag att det är det de smala rören och det större luftmotståndet som spökar mest. När jag spelat in mig och blåser rätt går det fint, men jag rekommenderar större munstycken.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s