En tysk fransos – elsassare kanske

I början på förra veckan kom det ett nytt paket. Jag har väntat i flera år på en möjlighet att skaffa just den här modellen och nu, nu gick det vägen. Det är ju så att jag gillar mysterier och det här är en inte helt ovanlig proffstrumpet, som ingen riktigt vet var den har gjorts. En del exemplar har ett “GERMANY” stämplat på munröret samtidigt som det står “PARIS” på klockan. Andra har bara firmanamnet eller någon variant på det. En del har sexsiffriga serienummer medan andra har fyrsiffriga. Känt och pålitligt folk hävdar bestämt att de är tillverkade i Paris av den firma vars namn de är graverade med, fast den firman förnekar att de skulle ha tillverkat några trumpeter efter andra världskriget.

Spännande, eller hur?

Den gissning, som är vanligast nu, tycks vara att det rör sig om en tidig tillverkning, som kan ha skett i Paris eller eventuellt någonstans i Tyskland, och en senare tillverkning, som definitivt skedde i Tyskland och kanske var det firma Ernest Modl, som var ansvariga för den.

Vad det står på trumpeten? Buffet Crampon, eller ja, på just den här gör det faktiskt inte det utan bara “Buffet American Model”. Jag är inte redo att hävda något om trumpetens ursprung än, men etuiet, det är jag rätt säker på är gjort av Buffet Crampon själva. Det ser ut som ett förvuxet klarinettetui och har “rätt” sigill: “Buffet Crampon à Paris”. Det lilla a:et är viktigt!

Hursom, det är en L- eller XL-trumpet med massor av nysilver. Egentligen ska den vara försedd med triggrar både på ettans och treans ventiler, men de är borta. Jag ska sätta dit en vanlig ring på trean och ettan låter jag nog vara. När det är gjort blir det bilder.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s