Blessing Super Artist 1959

Något ung? Tja, många nättyckare säger att ska man ha en Blessing Super Artist ska det vara en 40-talare med treans fingerring på undersidan. Nja, säger jag. Årtalet som verkligen skulla kunna betyda något är 1961 för då startar en liten ägarbyteskarusell, men ärligt talat är alla äldre Blessing-instrument i princip desamma. Jag bodde några år i Kilafors och pratade lite om Blessing med Latta Hedlund, bleckblåsreparatör, trombonist och banjoist. Han hade besökt fabriken och hans omdöme om den var att tiden stått stilla, det vill säga att det var ett ställe där allt gjordes som det hade gjorts från början.

Nu tänker jag INTE länka till musik med Clifford Brown, utan till musik med en Brown-inspirerad rysk trumpetare. Här talas förstås om Valery Ponomarev, ryssen som efter att ha flytt Sovjetunionen tog trumpetstolen hos Art Blakey and the Jazz Messengers. Hans stora förebild är och var alltifrån början Clifford Brown, till den grad att han allt som oftast spelar på en gammal Blessing Super Artist. Han är förutom sitt spelande också känd för den lilla incident han råkade ut för på Charles de Gaulle, flygplatsen i Paris, när han bröt armen under ett intermezzo med säkerhetsvakterna. Vad hände? Han skulle synnerligen bestämt ta med sig trumpeten på planet.

Det finns många klipp med Ponomarev på Youtube, men jag väljer två med fioler i bakgrunden där han tycks blåsa på två olika Blessing Super Artist-trumpeter, som båda klingar typiskt. Dels ett från en festival i Belgorod (en rysk stad fyra mil ifrån Ukraina, för den som undrar, för övrigt uppträdde Sergei Nakariakov på samma festival, trumpetmumma!) och dels ett från en tillställning i Schweiz där han hänger med sin Jazz Messengers-kompis Benny Golson och några andra och lirar med någon lokal orkester. I det klippet lyssnar trumpetaren inte bara på Ponomarev utan också på Eric Miyashiros slutsolo, utfört precis enligt förväntningarna.

One thought on “Blessing Super Artist 1959

  1. Pingback: Instrument till salu: Den aktuella listan | KRax! begagnade blås

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s