Schenkelaars Prestige

Det här är roligt. Jag köper trumpeten, alltså en Schenkelaars Prestige, och jag börjar förstås leta fakta och den här gången hamnade jag i en för mig så gott som ny genre; trumpetschlager. Visst, Al Hirt och framför allt Herb Alpert kan man väl räkna dit om man vill, men denne holländare – Piet Knarren – han tycks ha levt på att spela något som känns som klassisk nordeuropeisk schlager på trumpet. Som soloartist, tufft!

Ja, och trumpeten han spelade på var länge (fortfarande?) en förgylld och specialtillverkad Schenkelaars. Nedlagd firma, finns några bilder från produktion på någon sorts turistsida från Eindhoven, alltid lika roligt att försöka tyda holländska.

Tillbaka till Piet Knarren, riddare av Oranje-Nassau-orden. Som första klipp det (glad-)jazzigaste jag hittat med snygga sordinsolon, varav ett där ett glas används som plunger.

Sedan en 70-talsvariant på Saint-Preux’ Concerto pour une voix. Det här känns som något jag skulle vilja öva in!

Till sist ett exempel på Schlagermusiken jag nämnde.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s