Courtois Gaudet och Öppet arkiv

Så var också vårens sista inköp – en Courtois Gaudet – färdigfotograferat och framför allt beskrivet. Snabblänk här.

Det är en skoltrumpet, vad nu det egentligen betyder… Klangen är det avgörande, för i stort sett alla trumpeter från pålitliga tillverkare har en god mekanisk funktion så då är man lämnad med något så diffust som klangkvalitet att bedöma. För mig har en proffstrumpet en egen klang, som på något sätt är klar och fyllig. Det spelar ingen roll om den är ljus eller mörk, lätt eller kraftig, bara man hör att den kan vara klar och distinkt (sedan behöver man ju inte spela med en klar ton, men det ska kunna gå relativt enkelt). Skoltrumpeter blir då de trumpeter, vars klang visserligen kan vara fin, men är klen eller grund och saknar den där klara renheten, som bär fram tonen över alla hinder.

I SVT:s öppna arkiv finns faktiskt två konserter med legendariska jazz-trumpetare, två klangkonstnärer av högsta rang. Louis Armstrong och hans All-Stars ger en konsert, som man kan definiera som en vanlig dag på jobbet. Vilken hantverkare, snacka om hög lägsta-nivå! Miles och hans Young Giants tänder nog till lite mer, men det här var ett sådant tillfälle då Miles hade wowwow-sordinen i hela konserten, så även om det är en riktigt bra konsert, så kan ni inte vänta er några “riktiga” trumpettoner.

http://www.oppetarkiv.se/video/1194573/louis-armstrong-ger-konsert

http://www.oppetarkiv.se/video/1194556/miles-davis-pa-stockholms-konserthus

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s