En fiol

Japp, det föll sig som så att jag shoppade en fiol i våras. Killen som sålde Olds-kornetten hade tysk sak till salu rätt billigt. Tyvärr lossnade ljudpinnen under transporten, så violinateljen i Gävle fick ett besök. Idag hämtade jag ut den med ny ljudpinne och nytt stall och jag kan rätt snabbt konstatera att jag behåller min gamla fela, den sjunger mer även om den har en förbaskat mycket ilsknare klang.

Alltså har jag nu en fiol signerad Hans Hüller till salu, inklusive etui. Hyggligt varm och stor klang, tror jag. Jag har ju inte spelat på någon annan fiol än min egen gamla GbM under de senaste tio åren, så jag är lite osäker. Med andra ord bör den provspelas. Etui finns. Pris? 4 000 kronor utan stråke eller 5 000 kronor med stråke.

Fiolmusik? En klassisk bit som imponerar stort på mig: Nathan Milsteins sista konsert, i Berwaldhallen, 83 år gammal. Fantastiskt spel. Exakt. Precist. Bach: Partita Nr.2 Chaconne.

Fioljazz? Jo, det finns så många härliga fransmän, efterföljare till Grappelli, men också amerikaner… Jazz in Marciac, La France. Man hittar filmer med Wynton Marsalis i Marciac från 2008, 2009 , 2010 och 2011 på youtube, alla väl värda att lyssna till. Bäst? Tja, gladast blir man i alla fall av de från 2010 när han har Mark O’Connor på fiol och Frank Vignola på gitarr med sig.

Minor Swing:

Sweet Georgia Brown:

2nd Line (Rock Around the Clock):

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s