Ett minne från förr: Forsytesagan, John Galsworthy

En gammal skolkamrat skriver om och fotar vin… Och tvingade tydligen på släkten champagne till julmiddagen, Heidsieck. Heidsieck? Det är Forsytesagan i min skalle, det, en stridsskrift skriven av John Galsworthy.

Uppriktigt sagt, det är en fantastisk roman. Man kan inte låta bli att tänka på Tolstoj, på samma sätt banal såpopera, men finessen och elegansen finns inte bara på ytan, utan framför allt i den beska familjeskildringen. De lilla orden om Heidsieck säger på sitt sätt allt:

 Swithin often asked him with profound vexation.  ”Why don’t you join the ‘Polyglot’?  You can’t get a wine like our Heidsieck under twenty shillin’ a bottle anywhere in London;” and, dropping his voice, he added: ”There’s only five hundred dozen left.  I drink it every night of my life.”

Skryt och tävlan syskon emellan. Man kan inte låta bli att heja på några av dem, framför allt gamlingen.

Läs det!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s