Det blodröda palatset

 

Det blodröda palatset av Jacqueline Briskin.

Jag hängde mycket på lokala folkbiblioteket när jag var ungdom, ett tag började jag på A och lånade hem och läste allt, som såg någorlunda vettigt ut. Den orken tog väl slut någonstans i B, men nog hann jag bläddra lite i och titta på titlarna av författaren Jacqueline Briskin. De läste jag inte, allt andades ”tant-snusk” och det var jag inte ute efter då. Inte nu heller, men någon gång måste man ju ge allt möjligt chansen.

Fast, det var ju inget snusk! Nästan inget, i alla fall. Det blodröda palatset är en roman om den ryska revolutionen med kärleksproblem som bärande intrig. Spännande? Ja. Bra? Nej. Huvudpersonen, en ung och fattig rysk-amerikanska, blir tvingad att gifta sig med sin dynamiske rike släkting, tsarens rådgivare, greve Paskevitj; ett kroppsligt monster, överbegåvad med förakt för folket. Egentligen är hon kär i en själsligt vacker revolutionär… Puh!

Vad gör det till en dålig bok? Jo, den slukar mer än den ger. Visst, man får spänning och en hel del råfakta om revolutionen och det ryska samhället att lägga till allmänbildningen, men ändå är romanen helt enkelt fördummande. Personerna är stela, fyrkantiga och stereotypa, särskilt huvudpersonen, som man aldrig begriper varför hon är så omtyckt. Jo, det står hela tiden ungefär att hon är spontan och charmerande, men det blir lite väl påträngande. Paskevitj är intressant, men lite för övermänsklig och så fortsätter det. Dessutom är det alldeles för stora tidshopp och alla personer är fortfarande precis desamma, ingen utvecklas. Och så lite minnesförlust som ursäkt för intrigbärande dumheter, nej, det är nog, brännbart nästa!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s